Veelgestelde vragen
De overheid heeft op 10 maart 2023 de laatste adviezen voor corona ingetrokken. Het virus blijft rondgaan in ons land, idem als griep- en verkoudheidsvirussen. Bijna iedereen heeft voldoende afweer opgebouwd door vaccinaties en opgelopen infecties. Hierdoor worden weinig mensen ernstig ziek. De coronamaatregelen zijn omgezet naar adviezen bij infectieziekten en rekening houden met kwetsbare mensen.
Op deze pagina staan enkele veelgestelde vragen en antwoorden over de preventie van infectieziekten en het herstel na COVID-19. Via 'Alle corona-informatie in een notendop’, de oranje button op de website, kom je gemakkelijk bij verdere informatie.
Onderstaande vragen en antwoorden zijn bijgewerkt tot en met 4-4-2023.
Expertteam Helpdesk Corona Bouw & Techniek
-
FAQ
-
Nee, een werkgever mag dat niet. Iedere werknemer in ons land is vrij om daar wel of niet voor te kiezen. En iedere werknemer heeft ook recht op privacy.
We raden opdrachtgevers aan daar rekening mee te houden. Het is niet werkbaar om maatregelen verplicht te stellen die een werkgever niet kan uitvoeren. In de Bouw en Techniek zijn andere preventieve maatregelen mogelijk om infectieziekten te voorkomen.
Een werkgever heeft een zorgplicht, waarbij extra aandacht nodig is voor kwetsbare werknemers en bezoekers. De werkgever moet zich hierbij laten bijstaan door deskundigen. De bedrijfsarts mag naar vaccinaties en andere medische gegevens vragen. Zo nodig adviseert de bedrijfsarts de werknemer en werkgever als extra preventieve maatregelen verstandig zijn. -
Ja, dat kan nog steeds zinvol zijn ter bescherming van je collega’s en anderen op het werk. Je voorkomt dat je jouw verkoudheid of andere virusinfectie op hen overdraagt.
Ben je erg vatbaar voor infecties vanwege een aandoening? Dan kan thuiswerken een goede oplossing zijn.
Ook zonder aandoening kan thuiswerken voordelen opleveren. Het afwisselen van werk op kantoor of in de bouwkeet met thuiswerken (hybride werken) kan werkstress verminderen. Persoonlijke voordelen zijn onder andere: geconcentreerder kunnen werken, minder reistijd en files, betrokkenheid bij je gezin, mantelzorg kunnen bieden.
-
Nee, dat is meestal niet nodig. Het dragen van een mondkapje is belastend en het kan ertoe leiden dat je minder op de hygiëne let.
In bijzondere situaties kan het dragen van een medisch wegwerpmondkapje wél verplicht zijn. Bijvoorbeeld tijdens je werk in een ziekenhuis, in een zorgcentrum voor ouderen of bij zeer kwetsbare mensen in hun woonruimte. Gebruik dan medische mondmaskers type II of IIR en gooi die na één keer gebruik weg. De werkgever is verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste middelen.
Gebruik geen mondkapje in deze werksituaties:
- Als je al adembescherming draagt (FFP2, halfgelaatsmasker, volgelaat, et cetera).
- Als het dragen van een mondkapje gevaarlijk is. Bijvoorbeeld als je werkt met draaiende delen of bij elektra. Schat die risico’s vooraf in en gebruik geen mondkapje als dit risico’s op kan leveren.
-
Gebruik je gezonde verstand bij griep- en verkoudheid. Het maakt niet van welk virus je klachten hebt gekregen. De overheid geeft onderstaande 6 adviezen:
- Blijf thuis wanneer je ziek bent.
- Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
- Vermijd bij klachten nauw contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als nauw contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een medisch wegwerpmondkapje.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Was vaak en goed je handen. Doe dat ook als je geen klachten hebt.
- Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
Let op! Je huid droogt uit als je vaak je handen wast. Gebruik daarom een verzorgende handcrème om geïrriteerde huid en kloven te voorkomen. Doe dit zo mogelijk elke keer nadat je je handen gewassen hebt. -
Ventileren en frisse lucht zijn noodzakelijk voor een goed werkklimaat. Het Bouwbesluit eist minimaal 24 m3 verse lucht per persoon per uur. Als het ventilatiesysteem goed is ingeregeld en voldoet aan de eisen, dan is dit voldoende qua verse luchttoevoer.
Een paar aandachtspunten:
Zet de ventilatiegraad van het systeem niet extra hoog. Dat kan leiden tot klachten over het binnenklimaat. Vermijd recirculatie van lucht in ruimtes waar meerdere mensen samen werken. Bij het gebruik van zwenkventilatoren en mobiele airco’s moet je terughoudend zijn. Voorkom dat er luchtstromen ontstaan van de ene naar de andere collega. -
Zorgen over je gezondheid of hulp nodig bij je herstel? Kijk als eerste op thuisarts, de website van de huisartsen. Zo nodig bel je met je huisartsenpraktijk. Sportartsen en sportfysiotherapeuten hebben sport- en beweegadviezen gemaakt om zelf aan het herstel van je conditie te werken. De huisarts en medisch specialist kunnen je zo nodig verwijzen naar de ergotherapeut en/of de (sport)fysiotherapeut als je extra zorg nodig hebt bij het revalideren.
Heb je vragen over het hervatten van je werk of heb je daar hulp bij nodig? Dan maak je een afspraak met je bedrijfsarts. -
C-Support biedt gratis ondersteuning aan patiënten die COVID-19 hebben gehad en moeite hebben met het herstel. C-support behandelt je niet zelf. Zij hebben medische adviseurs die je de weg wijzen naar de hulp en zorg die je nodig hebt. Je kunt hen bereiken via 073 – 4400440 of info@c-support.nu.
Heb je hulp nodig om je werk te hervatten of op te bouwen? Dan maak je een afspraak met je bedrijfsarts. Die kan andere hulp inschakelen, zoals de arboverpleegkundige, de bedrijfsfysiotherapeut, de bedrijfsmaatschappelijk werker of de psycholoog. Zo nodig werkt de bedrijfsarts samen met je huisarts, ergotherapeut, (sport)fysiotherapeut en medisch specialist.
-